tudatossag_meditacio

Ha kimondjuk azt a szót, hogy “meditáció”, akkor a legtöbben egy lótusz ülésben, egyenes háttal ücsörgő emberre (esetleg Buddhára) asszociálnak. Az általános nézet az, hogy aki meditál, az teljes mértékben kivonul ebből a világból, teljesen kiüríti az elméjét, és egyszerűen csak van.

A meditáció valójában kicsit másról szól:

  • A meditációhoz nem szükséges semmilyen meghatározott testtartást felvenni. Azaz nem kell lótuszülésbe nyomorodni, sem kihúzott gerinccel ülni, vagy lefeküdni. Bármilyen pózban, sőt mozgás közben is működik.
  • A meditáció nem arról szól, hogy “teljesen kiüríted az elmédet”, mert ez a gyakorlottak számára is csak másodpercekig sikerül. A gondolatokat nem kell elüldözni, egyszerűen csak hagyni kell őket.

A meditáció – itt a nyugati világban – inkább azonos a tudatossággal, mint valami túlmisztifikált szellemi gyakorlattal. Az alábbi TED videó remekül bemutatja ezt. Érdemes rászánni azt a kilenc és fél percet!

Remélem tetszett! 🙂

A Sorsfordító stratégiák című könyvemben is szerepel néhányszor a meditáció szó, mert a jelenlét, az “itt és most” megélése, nagyon fontos a kellemes élethez. Valójában ez maga a tudatosság.

Lehet, hogy a “meditáció” vagy a “tudatosság” szavak elvontnak, vagy túlzottan ezoterikusnak tűnnek. Valójában azonban semmi másról nem szólnak, mint arról, hogy jelen vagy:

  • Ha épp sétálsz, vagy nehéz szatyrokat cipelve baktatsz haza, akkor ott vagy. Az utcán jársz, érzed lépteid súlyát, beszívod és kifújod a levegőt, látod a környezetedet. A gondolataiddal felfogod a jelent, figyelsz arra, ami van.
  • Ha épp autót vezetsz, akkor figyeled az utat, a külvilágot, és nem azon töröd a fejed, hogy mi volt a főnökkel a munkahelyeden, vagy hogyan fogod megoldani a holnapi feladataidat. A munka problémáidat otthagyod a munkahelyeden, az autóban csak vezetsz és utazol. Jelen vagy.
  • Meditációvá tehetsz akár egy mosogatást is, ha a rutinos mozdulatok közben nem azon töprengsz, hogy holnap mi lesz az ebéd, vagy milyen büntetést szabj ki a gyermekednek, amiért nem rakott rendet a szobájában. Mosogatás közben is lehetsz tudatos. Figyelhetsz a testtartásodra, a lélegzésedre, a mozdulataidra, a kezedre csorgó víz érzetére, és máris jelen vagy.

Amikor jelen vagy, amikor figyelsz arra, ami van, az idő kitágul, a külvilág színesebbé, élénkebbé válik, sokkal több mindent észreveszel, sokkal inkább átérzed azt, hogy élsz.

Lehet, hogy most azt mondod, hogy neked fontos problémákat kell megoldanod, és nem engedheted meg magadnak ezt a fajta “kikapcsolódást”. Megértelek, hisz – mint szinte mindenki – én is sokáig azt hittem, hogy úgy tudom megoldani a problémáimat, ha “agyalok” rajta. De mivel már többször kipróbáltam, ma már pontosan tudom, hogy a problémák is könnyebben megoldódnak, ha az ember az állandó elmélkedést olykor abbahagyja, és inkább a meditáció mellett dönt. Elménk lecsendesítésével ugyanis lehetőséget adunk magunknak arra, hogy egyszerűen csak “rájöjjünk” a megoldásra.

Mint amikor nem jut eszedbe egy név. Csak töröd a fejed, gondolkodsz, tudod, hogy tudod, de mégsem jön elő. 

Ha már megfigyelted magad ilyenkor, akkor tisztában vagy vele, hogy akkor fog eszedbe jutni az a fránya név, amikor abbahagyod a keresését az agytekervényeid között. Amikor már lemondasz a megtalálásáról és nem igyekszel rátalálni. Ha nem erőlködsz tovább, akkor egyszercsak “beugrik”.

Hidd el, érdemes hallgatni Andy Puddicombe tanácsára, hogy naponta legalább 10 percet szánjunk a meditációra.

Ha megismered, megkedveled, és akkor talán azt is elfogadod majd, amit én tanácsolok, hogy minél több időt érdemes rászánni az ilyen meditációra, azaz a tudatosságra.

 

2016-11-07T11:20:44+01:00

About the Author:

Hadházi Zsuzsanna, életszerész és mágia-teoretikus, a Sorsfordító stratégiák című könyv szerzője, aki nem elméleteket szeretne rád tukmálni, hanem segíteni akar, hogy rátalálj a saját módszereidre, melyekkel egy kellemesebb életet alakíthatsz ki magadnak és a körülötted élőknek is. Hiszen HA TE BOLDOGABB VAGY, AZZAL BOLDOGABBÁ TESZED AZOKAT IS, AKIKKEL KAPCSOLATBA KERÜLSZ.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
modal close image
modal header

Közeleg a karácsony!

Elérkezett a december, és elindult a nagy készülődés az év végi ünnepekre. Szeretettel töltsük meg ezeket a napokat, amit a legkönnyebben úgy tehetünk meg, ha szeretjük Önmagunkat!

Ebben segítek Neked az elkövetkezendő napokban, ha kinyitod az \\\”ablakokat\\\”.

default

modal header

Csodás vasárnapot!

Javaslom, szánj ma tíz percet arra, hogy tudatosan figyelj magadra, azaz meditálj.
Hogyan és miért? Azt megtudhatod, ha a képre kattintasz:

default

modal header

Gondolkozz ezen:

Vajon tökéletesnek kell lennünk ahhoz, hogy szerethetőek legyünk?

default

modal header

 

Ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, az emberi érzelmek teljes skáláját el kell fogadnunk.
AZ ÖRÖK NAPSÜTÉS CSAK SIVATAGOT TEREMT!

modal header

Fontos!

A felmerülő problémákat legjobb ÁLCÁZOTT ÁLDÁSOKnak tekinteni, és figyelni arra, hogy sose gyártsunk belőlük gondokat!

default

modal header

Szerinted igaz?

Az élet gyakran olyan, mintha
hegedűszólót játszanál egy hatalmas színházban úgy,
hogy épp közben tanulsz még csak játszani.
Ha netán nem ismerős számodra ez a játék, akkor
KATTINTS A KÉPRE!

modal header

Paradoxon?

Nem tudhatjuk mindig, hogy mi miért történik,
de azt pontosan tudhatjuk,
hogy bármi is jön, az a mi érdekünket szolgálja.

default

modal header

Jónak lenni!

Egyáltalán mi az a \”jónak lenni\”? Ki az, aki kimondhatja erről a végső szót? Ki állítja fel az irányelveket? Ki alkotja meg a szabályokat? Bizony mondom: te magad szabod meg a szabályokat. Te magad állítod fel az irányelveket, és te magad döntöd el, jól cselekedtél-e; hogy jól cselekszel-e. Te vagy az egyetlen, aki eldönti, Ki és Mi Vagy Valójában és Ki akarsz Lenni. És te vagy az egyetlen, aki megítélheti, jól cselekszel-e.

modal header

Gondold át!

Nem tudsz odamenni minden egyes emberhez, aki előítéletes veled, és nem tudod elmagyarázni neki az életedet, a döntéseidet, az érzéseid és cselekedeteid létjogosultságát. Ha ezt az utat akarod járni, az sajnos örökös kudarcra ítéltet. Ha mindig kívülről várod a megnyugtatást, a pecsétet, az elfogadást, akkor ki vagy szolgáltatva a mások visszajelzéseinek, amelyek lehetnek akár pontatlanok, egyoldalúak, beszűkültek. Ezzel szemben lehetséges szert tenni a lehető legpontosabb önismeretre, ami megvéd attól is, hogy elájulj magadtól, ha ajnároznak, vagy összeomolj, ha bántanak. Az fontos, hogy te magad legyél tisztában azzal, mit miért teszel, és ne hazudj magadnak.

 

modal header

Szeretlek!

Szeretlek. Félünk egy kicsit ettől a szótól.
Aggódunk, hogy vajon kibírjuk-e, el tudjuk-e fogadni teljes jelentőségében, meg tudunk-e nyílni neki, amikor kimondjuk vagy amikor nekünk mondja valaki.

Nincs azonban ennél szebb vallomás.
Nincsen, amely ennyire mélyen érintene
és ilyen szorosan kötne bennünket egy másik emberhez.

Alázatos ez a szó. Kicsinnyé és naggyá tesz egyidejűleg.

Mélységesen emberivé válunk általa.

modal header

Helyes út!

Onnan tudod, hogy a számodra legjobb úton jársz, hogy

– már nem hiányzik senki és semmi a múltadból;

– tele vagy pozitív gondolatokkal és érzéssel;

– mindazt, ami eddig veled történt, egy leckének látod, ami megtanított arra, hogy a jövőben máshogyan csináld;

– sérelmeidnek köszönhetően tudod már, hogy kit engedj közel magadhoz és kitől maradj távol.

default

modal header

Lehetetlen!

A lehetetlen nem tény, hanem csak vélemény.

Egy szó, amelyet a kis emberek túl sokszor mondanak,

mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni,

mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra.

 

modal header

Megpróbálod?

Azzal, hogy kockázatot vállalsz és már nem takargatod az igazi énedet, hanem szereted és felvállalod magad olyannak, amilyen vagy, váratlanul kinyílik a világ, és sokkal több szeretet áramlik feléd. Rádöbbensz, hogy senki nem azt várja tőled, hogy eljátssz valamilyen szerepet, hanem azt, hogy önmagad légy, Megtapasztalod, hogy pont úgy vagy szerethető, ahogy vagy.

default

modal header

Adj és kapsz!

Csak 100 másodperc! Hallgasd meg:

modal header

Változás!

Ha már többször is próbáltál változást elérni az életedben, de mindegyre csak kudarcot vallottál, az jó eséllyel annak tudható be, hogy egy olyan viselkedésmintára próbáltál átváltani, ami összeegyeztethetetlennek bizonyult az önmagadról alkotott hiedelmeiddel. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban vihess végre mélyreható változtatásokat az életminőségedben, az önmagadról alkotott gondolataidat kell megváltoztatnod vagy kibővítened.

default