miert_nincs_penzed

Manapság rengetegen küzdenek anyagi nehézségekkel. Persze erre azt mondhatnád: azért, mert válság van. De akkor hogyan lehetséges, hogy ebben a helyzetben is akadnak olyanok, akik egyre több pénzt takarítanak be? Rájuk nem hat a válság?

gazdagHunter Milo: “Destruktív emberek” című cikke, kiválóan ábrázolja, hogy az átlag ember milyen gondolatokat táplál magában a sikeres és gazdag emberekről. És persze a “jó lelkűek” még véletlenül sem szeretnének ilyenek lenni. Gondolom, Te sem akarsz “másokon átgázoló”, “gátlástalan”, “hazug”, “intrikáló” és “másokat megfúró” emberré válni?! Inkább vállalod az anyagi nehézségeket, minthogy mások ilyennek lássanak… De vajon igazuk van?

Miért gondolják az emberek,
hogy a gazdagok, csak
a gátlástalanságuk által juthattak vagyonhoz?

Azért, mert valóban kell hozzá némi gátlástalanság!

Ha az ember szerénykedik holmi erkölcsi megfontolásokból, nem meri kinyilvánítani az igényeit még talán saját maga előtt sem, akkor nem fog kérni. Valószínűleg gyermekként azt tanulta, hogy ilyesmit nem illik tenni, meg kell várni, amíg kínálnak, még akkor is, ha kopog a szemed az éhségtől. A “jó” szülők, akik “jól nevelt” gyermekeket akarnak, azért tanítanak így, mert 1./ ők is ezt tanulták; 2./ valahol mélyen úgy érzik, hogy a kérés egyenlő a megalázkodással.

Ahhoz, hogy gazdagodj, először is meg kell tanulnod kérni, azaz kinyilvánítani az igényeidet. Ám ameddig úgy gondolod, hogy ez gátlástalanság, erkölcstelenség, vagy azzal jár, hogy ami neked van, azt másoktól veszed el, addig ezt nem fogod megtenni, mert végül is fontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben, azaz jó embernek érezhesd magad.

Mindenki számára ez az elsődleges cél, még ha ez nem is mindenkinél tudatos. Bármennyire is tagadják sokan, az ember önző, (mert nem tud nem az lenni!) s úgy teremti a maga kis életét, hogy az a hiteivel összhangban legyen, mert ettől jó neki, még akkor is, ha úgy hiszi hogy nem.

Remélem, ezen kijelentéseimmel kellően megmozgattam benned valamit, és kíváncsi lettél arra, hogy miért mondok ilyeneket, hogy

  • az emberek azért nem érik el a vágyott anyagi javakat, mert nem akarják kérni,

  • illetve akadnak, akik kérik, de ők meg nem képesek elfogadni, vagy hogy

  • mindannyian önzők vagyunk, mert nem tudunk nem azok lenni.

Ezek olyan igazságok, amik elsőre és csak így egy felsorolásban többnyire tiltakozást váltanak ki. Ám ha elmagyarázom, miről is szólnak, mi az okuk, és hogyan lehet másképp csinálni, akkor máris jól használható életfilozófiákká válnak, melyek közelebb visznek nem csak a kívánt gazdagsághoz, de a sikerhez, az egészséghez, a szerelemhez, avagy bármihez, amit szeretnél.

De itt és most nem csigázom tovább a kíváncsiságodat! A válaszaimat és magyarázataimat, amik egy új szemléletet mutatnak a kellemesebb élet felé, a Sorsfordító stratégiák című könyvemben fogod megtalálni.