kommunikacio
Életünk legtöbb félreértését okozza az, hogy úgy igyekszünk jót tenni a másikkal, hogy a saját igényeinket vetítjük rá. Pedig sokkal jobban járnánk mindannyian, ha megkérdeznénk, mit is szeretne valójában. Minden szeretetünk ellenére, az őszinte kommunikáció hiánya, akár ilyen végeredményt is hozhat:
Az idős házaspár, 50. házassági évfordulójának reggelén, miközben a friss kenyeret szelte, az asszony így gondolkodott:
– 50 éven át, minden nap a páromnak adtam a kenyér legfinomabb részét, talán ma megtehetem, hogy végre egyszer én egyem meg.
Ezzel a gondolattal szinkronban saját tányérjára tette a kenyér ropogós sarkát, és a következő puha szeletet adta a férjének.
Az ember ezt látva széles mosolyra fakadt és boldogságot sugárzó arccal köszönte meg ezt a gesztust feleségének:
– Köszönöm drágám, hogy ezen az ünnepen ilyen nagy örömet szereztél nekem. 50 éven át küzdöttem meg a kemény kenyérsarokkal, mert te nem kedveled, de most megkaptam tőled ezt az ajándékod, hogy ma azt ehetem, amit igazán szeretek, a kenyér finom, lágy belsejét.
🙂 Két ember, aki nagyon szereti egymást, akár egy életen át “szenvedhet”, ha nem áll ki a saját igényeiért, ha nem kommunikál őszintén és nyiltan.
Annyi sok jó ember van a világon, aki szívesen segít, és igyekszik minden tőle telhetőt megtenni másokért. Nem csak családon belül, hanem akár idegenekkel is. Bele adja minden kedvességét, jóságát, és ennek ellenére sokszor kapja azt végeredményként, hogy az, akinek segített közönbösen fogadja az erőfeszítéseit, vagy akár vissza is utasítja azt.
Ilyenkor jön a fájdalom, a sértettség és a teljes értetlenség a másik viselkedése miatt.
A jótevőnek eszébe sem jut, hogy talán az lehet a hiba, hogy elfelejtette megkérdezni, hogy “miben segíthetek neked?“. Csak azt tette, amit jónak gondolt, és nem foglalkozott azzal, hogy nem mindenki egyforma, nem mindenkinek ugyanaz az igénye.
Persze – mint ahogyan azt a fenti kis mese mutatja -, nem csak a segítő fél hibázik, hogy nem kérdez. A másik fél is megtehetné, hogy elmondja, mi az amit szeretne, neki hogyan lenne jó segítséget kapni.
Őszinteség.
Nyíltság.
Önbecsülés.
Odafigyelés.
Számtalan oka van annak, hogy ezekkel a tulajdonságokkal problémáink vannak. Ám ha már felfedeztük, hogy hol gyökereznek kapcsolati félreértéseink, akkor már könnyen segíthetünk rajta.
Hamarosan megtudhatod, hogyan.
2016-11-07T11:20:45+01:00

Segítesz, ha megosztod:

About the Author:

Hadházi Zsuzsanna, életszerész és mágia-teoretikus, a Sorsfordító stratégiák című könyv szerzője, aki nem elméleteket szeretne rád tukmálni, hanem segíteni akar, hogy rátalálj a saját módszereidre, melyekkel egy kellemesebb életet alakíthatsz ki magadnak és a körülötted élőknek is. Hiszen HA TE BOLDOGABB VAGY, AZZAL BOLDOGABBÁ TESZED AZOKAT IS, AKIKKEL KAPCSOLATBA KERÜLSZ.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
modal close image
modal header

Közeleg a karácsony!

Elérkezett a december, és elindult a nagy készülődés az év végi ünnepekre. Szeretettel töltsük meg ezeket a napokat, amit a legkönnyebben úgy tehetünk meg, ha szeretjük Önmagunkat!

Ebben segítek Neked az elkövetkezendő napokban, ha kinyitod az \\\”ablakokat\\\”.

default

modal header

Csodás vasárnapot!

Javaslom, szánj ma tíz percet arra, hogy tudatosan figyelj magadra, azaz meditálj.
Hogyan és miért? Azt megtudhatod, ha a képre kattintasz:

default

modal header

Gondolkozz ezen:

Vajon tökéletesnek kell lennünk ahhoz, hogy szerethetőek legyünk?

default

modal header

 

Ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, az emberi érzelmek teljes skáláját el kell fogadnunk.
AZ ÖRÖK NAPSÜTÉS CSAK SIVATAGOT TEREMT!

modal header

Fontos!

A felmerülő problémákat legjobb ÁLCÁZOTT ÁLDÁSOKnak tekinteni, és figyelni arra, hogy sose gyártsunk belőlük gondokat!

default

modal header

Szerinted igaz?

Az élet gyakran olyan, mintha
hegedűszólót játszanál egy hatalmas színházban úgy,
hogy épp közben tanulsz még csak játszani.
Ha netán nem ismerős számodra ez a játék, akkor
KATTINTS A KÉPRE!

modal header

Paradoxon?

Nem tudhatjuk mindig, hogy mi miért történik,
de azt pontosan tudhatjuk,
hogy bármi is jön, az a mi érdekünket szolgálja.

default

modal header

Jónak lenni!

Egyáltalán mi az a \”jónak lenni\”? Ki az, aki kimondhatja erről a végső szót? Ki állítja fel az irányelveket? Ki alkotja meg a szabályokat? Bizony mondom: te magad szabod meg a szabályokat. Te magad állítod fel az irányelveket, és te magad döntöd el, jól cselekedtél-e; hogy jól cselekszel-e. Te vagy az egyetlen, aki eldönti, Ki és Mi Vagy Valójában és Ki akarsz Lenni. És te vagy az egyetlen, aki megítélheti, jól cselekszel-e.

modal header

Gondold át!

Nem tudsz odamenni minden egyes emberhez, aki előítéletes veled, és nem tudod elmagyarázni neki az életedet, a döntéseidet, az érzéseid és cselekedeteid létjogosultságát. Ha ezt az utat akarod járni, az sajnos örökös kudarcra ítéltet. Ha mindig kívülről várod a megnyugtatást, a pecsétet, az elfogadást, akkor ki vagy szolgáltatva a mások visszajelzéseinek, amelyek lehetnek akár pontatlanok, egyoldalúak, beszűkültek. Ezzel szemben lehetséges szert tenni a lehető legpontosabb önismeretre, ami megvéd attól is, hogy elájulj magadtól, ha ajnároznak, vagy összeomolj, ha bántanak. Az fontos, hogy te magad legyél tisztában azzal, mit miért teszel, és ne hazudj magadnak.

 

modal header

Szeretlek!

Szeretlek. Félünk egy kicsit ettől a szótól.
Aggódunk, hogy vajon kibírjuk-e, el tudjuk-e fogadni teljes jelentőségében, meg tudunk-e nyílni neki, amikor kimondjuk vagy amikor nekünk mondja valaki.

Nincs azonban ennél szebb vallomás.
Nincsen, amely ennyire mélyen érintene
és ilyen szorosan kötne bennünket egy másik emberhez.

Alázatos ez a szó. Kicsinnyé és naggyá tesz egyidejűleg.

Mélységesen emberivé válunk általa.

modal header

Helyes út!

Onnan tudod, hogy a számodra legjobb úton jársz, hogy

– már nem hiányzik senki és semmi a múltadból;

– tele vagy pozitív gondolatokkal és érzéssel;

– mindazt, ami eddig veled történt, egy leckének látod, ami megtanított arra, hogy a jövőben máshogyan csináld;

– sérelmeidnek köszönhetően tudod már, hogy kit engedj közel magadhoz és kitől maradj távol.

default

modal header

Lehetetlen!

A lehetetlen nem tény, hanem csak vélemény.

Egy szó, amelyet a kis emberek túl sokszor mondanak,

mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni,

mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra.

 

modal header

Megpróbálod?

Azzal, hogy kockázatot vállalsz és már nem takargatod az igazi énedet, hanem szereted és felvállalod magad olyannak, amilyen vagy, váratlanul kinyílik a világ, és sokkal több szeretet áramlik feléd. Rádöbbensz, hogy senki nem azt várja tőled, hogy eljátssz valamilyen szerepet, hanem azt, hogy önmagad légy, Megtapasztalod, hogy pont úgy vagy szerethető, ahogy vagy.

default

modal header

Adj és kapsz!

Csak 100 másodperc! Hallgasd meg:

modal header

Változás!

Ha már többször is próbáltál változást elérni az életedben, de mindegyre csak kudarcot vallottál, az jó eséllyel annak tudható be, hogy egy olyan viselkedésmintára próbáltál átváltani, ami összeegyeztethetetlennek bizonyult az önmagadról alkotott hiedelmeiddel. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban vihess végre mélyreható változtatásokat az életminőségedben, az önmagadról alkotott gondolataidat kell megváltoztatnod vagy kibővítened.

default