kommunikacio
Életünk legtöbb félreértését okozza az, hogy úgy igyekszünk jót tenni a másikkal, hogy a saját igényeinket vetítjük rá. Pedig sokkal jobban járnánk mindannyian, ha megkérdeznénk, mit is szeretne valójában. Minden szeretetünk ellenére, az őszinte kommunikáció hiánya, akár ilyen végeredményt is hozhat:
Az idős házaspár, 50. házassági évfordulójának reggelén, miközben a friss kenyeret szelte, az asszony így gondolkodott:
– 50 éven át, minden nap a páromnak adtam a kenyér legfinomabb részét, talán ma megtehetem, hogy végre egyszer én egyem meg.
Ezzel a gondolattal szinkronban saját tányérjára tette a kenyér ropogós sarkát, és a következő puha szeletet adta a férjének.
Az ember ezt látva széles mosolyra fakadt és boldogságot sugárzó arccal köszönte meg ezt a gesztust feleségének:
– Köszönöm drágám, hogy ezen az ünnepen ilyen nagy örömet szereztél nekem. 50 éven át küzdöttem meg a kemény kenyérsarokkal, mert te nem kedveled, de most megkaptam tőled ezt az ajándékod, hogy ma azt ehetem, amit igazán szeretek, a kenyér finom, lágy belsejét.
🙂 Két ember, aki nagyon szereti egymást, akár egy életen át “szenvedhet”, ha nem áll ki a saját igényeiért, ha nem kommunikál őszintén és nyiltan.
Annyi sok jó ember van a világon, aki szívesen segít, és igyekszik minden tőle telhetőt megtenni másokért. Nem csak családon belül, hanem akár idegenekkel is. Bele adja minden kedvességét, jóságát, és ennek ellenére sokszor kapja azt végeredményként, hogy az, akinek segített közönbösen fogadja az erőfeszítéseit, vagy akár vissza is utasítja azt.
Ilyenkor jön a fájdalom, a sértettség és a teljes értetlenség a másik viselkedése miatt.
A jótevőnek eszébe sem jut, hogy talán az lehet a hiba, hogy elfelejtette megkérdezni, hogy “miben segíthetek neked?“. Csak azt tette, amit jónak gondolt, és nem foglalkozott azzal, hogy nem mindenki egyforma, nem mindenkinek ugyanaz az igénye.
Persze – mint ahogyan azt a fenti kis mese mutatja -, nem csak a segítő fél hibázik, hogy nem kérdez. A másik fél is megtehetné, hogy elmondja, mi az amit szeretne, neki hogyan lenne jó segítséget kapni.
Őszinteség.
Nyíltság.
Önbecsülés.
Odafigyelés.
Számtalan oka van annak, hogy ezekkel a tulajdonságokkal problémáink vannak. Ám ha már felfedeztük, hogy hol gyökereznek kapcsolati félreértéseink, akkor már könnyen segíthetünk rajta.
Hamarosan megtudhatod, hogyan.