Félig tele, vagy félig üres?

half-full-half-emptyIgencsak elcsépelt kérdés.

A pozitív gondolkodás hívei esküsznek rá, hogy életminőségünk alapvető meghatározója, hogy azt a bizonyos poharat hogyan látjuk: “félig tele, vagy félig üres”? Ha azt mondod: “félig tele”, akkor optimista vagy, ha pedig azt, hogy “félig üres”, akkor pesszimista.

A magam részéről inkább azt mondanám: “ez egy fél pohár víz”. Lehet, hogy realista vagyok? 🙂

De félretéve a viccet…

A pozitív gondolkodás valóban remek dolog, ha azt jelenti:

“A jó dolgokra figyelek.”

Azaz: pozitív szemlélettel tekintek a világra, a szépet és a jót keresem; nem foglalkozom olyan problémákkal, amelyekre nincsen befolyásom, nem figyelem a híreket, és főként nem bosszankodom rajtuk.

Mindez tényleg kellemesebbé teheti bárki életét.

A pozitív gondolkodás hívei azonban többnyire nem csak ezt tartják fontosnak. Ők úgy hiszik, hogyha az ember “pozitívan gondolkodó”, azzal

  • megteremthet, bevonzhat az életébe bármit, amit szeretne;
  • megszabadul mindenféle negatív következménytől;
  • a pozitív gondolkodás által halad a spirituális fejlődés magaslatai felé.

He-Poured-A-Water-In-The-Desert-Sand-Youll-Never-Imagine-What-HappenedEz a dolog mese része. Ugyanis hiába gondolsz pozitívan a fél pohárnyi vizedre a sivatagban, amikor közben tele vagy félelemmel amiatt, hogy tudod, ez édes kevés ahhoz, hogy megúszd ezt a kalandot.

A benned lévő negatív érzések maguk alá gyűrik a pozitív gondolataidat, amik nem, hogy nem segítenek, de el is vonják a figyelmedet arról, amit ilyen helyzetben jóval fontosabb lenne észrevenned. (Például, hogy ne hagyd el az üveged kupakját, mert a melegben gyorsan párolog a víz. 🙂 )

A nehéz helyzetekben pozitív gondolkodás helyett, inkább pozitív kérdések  feltevésére van szükség.

Hogyan segíthetnek a pozitív kérdések?

Ha ahelyett, hogy azon igyekeznél, hogy egy kétségbeejtő helyzetben is pozitív gondolatokat generálj magadban, inkább befelé fordítod a figyelmed, jobb eredményt érsz el. A mentális számítógéped (belső, okosabb éned) mindig a rendelkezésedre áll. Bármilyen kérdést teszel fel neki, egészen biztosan tudomásodra hozza a lehető legjobb választ. 

Csak az a fontos, hogy jó kérdést (megoldásra fókuszáló kérdést) tegyél fel neki.

Az előbbi példánknál maradva, ha ott vagy a sivatagban a fél pohárnyi vizeddel, akkor természetesen nem azt kell kétségbeesetten megkérdezni, hogy “Miért tévedek el mindig?“.

He-Poured-A-Water-In-The-DesertEgy ilyen haszontalan kérdésre, nem kaphatsz a helyzetből kimenekítő választ.

Ha azonban úgy teszed fel a kérdést magadnak, hogy “Merre lehet a kivezető út?“, “Hol találhatok egy oázist vagy egy erre járó karavánt?“, akkor késztetésed lesz arra, hogy körülnézz, és észre fogod venni a veled szemben lévő lábnyomot, amit követve megmenekülhetsz.

De nézzünk inkább egy hétköznapibb példát:

Mondjuk elrontasz valamit, nem sikerül a vacsora, amit a vendégeidnek készítettél.

Hiába fogsz pozitívan gondolkodni a főztödről, hiába mondogatod magadnak, hogy “nagyon finom ez a sült“, attól még egy kiszáradt, sótlan vacak marad, és senkinek sem fog igazán ízleni.

Attól sem lesz sokkal jobb a helyzet, ha kétségbeesetten hibáztatod magad, és azt kérdezgeted, hogy “Miért rontok el mindig mindent?“.  DE…

Ha a megfelelő kérdést teszed fel magadnak:

“Milyen vacsit készíthetnék ebből?”

akkor nem csak tanulni fogsz a helyzetből, hanem kreatív ötletekkel megmentheted a vacsorádat. Például apró darabokra vágod a sültedet és egyéb kiegészítőkkel párosítva, csinálsz belőle egy remek salátát, és máris sokkal finomabb ételt tálalhatsz.

Nos…

Pozitív gondolatok vagy pozitív kérdések?

Mindkettő jó lehet, ha megfelelően használod.

A pozitív gondolatok nagyon hasznosak, ha a pozitív életszemléletet segítik. De az erőltetett pozitív gondolatok bizonyára nem fognak segíteni, sem abban, hogy valami jót vonzz az életedbe, sem abban, hogy megments egy kellemetlen helyzetet.

Tehát a pozitív gondolatok jók lehetnek, de haszontalanok is.

Ezzel szemben a pozitív kérdések (melyek a megoldást keresik), csakis pozitív eredményt hoznak. Ezért érdemes megtanulni, hogyan tehetsz fel zseniális kérdéseket önmagadnak.

Kíváncsi vagy rá, mik ezek a zseniális kérdések, amiket rendszeresen fel kéne tenned magadnak?

Most itt az alkalom, hogy ingyen megismerd őket néhány perces pdf anyagomból, amit máris letölthetsz:

MEG AKAROM ISMERNI A ZSENIÁLIS KÉRDÉSEKET!