Talán nagyon jól tudod, hogy semmilyen bírálat – bármennyire „építő” legyen is -, nem teszi jobbá sem a te életedet, sem másét. Ennek ellenére:

  • Te is azok közé tartozol, akik képesek hosszasan szidni magukat, miközben megpróbálnak rájönni, mit csináltak rosszul?
  • Közel érzed magadhoz azokat, akik kritizálják és elemezgetik, vagy akár még el is ítélik magukat, mert azt hiszik, így hamarabb ráakadnak arra az útra, amivel jobbá tehetik önmagukat és az életüket is?
Mi szólnál hozzá, ha nem kellene állandóan azt vizsgálgatnod, hogy mit csinálsz jól vagy rosszul?

Milyen lenne az életed, ha nem bírálnád folyton magad?

A következő hat tanácsot követve kitörhetsz az önbírálat és az ítélkezés csapdájából, hogy végre olyan nagyszerű lehess, amennyire csak lehetséges.

1Rázd fel magad! A mozgás kémiai úton járul hozzá ahhoz, hogy lerázd magadról a negatív gondolatokat és érzelmeket. Sétálj egyet valami szép helyen. Tekerd fel a hangerőt és táncolj egyet. Ugrálj a kertben. Amikor mozogsz és kitisztul a fejed, a dolgok, amik pár perce még szörnyűnek és iszonyúnak tűntek, már nem is annyira rettenetesek.

2Képzelj magad elé egy nagy STOP táblát, és állítsd le magad. Komolyan mondom: ÁLLJ LE. Hatalmas jelentőséget tulajdonítunk a fejünkben lévő ricsajnak, és meggyőződésünk, hogy úrrá kell lennünk rajta és értelmet kell lelnünk benne ahhoz, hogy elhallgattassuk. De mi van, ha nem kell? Mi van, ha elintézed azzal, hogy „Helló, ítélkezés, kösz, de nem. Viszlát!” Miért is ne? Próbáld ki!

3Ünnepeld meg magad minden nap! Amire a figyelmed fordítod, az növekszik. Arra figyelj, hogy miből szeretnél többet az életedben – például többször érezni jól magad, semmint szomorkodni. Állj meg egy pillanatra és kérdezd meg magadtól, mit tennél, ha ma önmagadat és az életedet ünnepelnéd. Figyeld meg, milyen ötletek bukkannak fel. Aztán hajrá, valósítsd meg őket!

4Válaszd a boldogságot. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy előbb bizonyos külső körülményeknek kell a helyükre kerülni ahhoz, hogy boldogok lehessünk. Nagy tévedés! A legegyszerűbben és a leggyorsabban úgy lehetsz boldog, ha ezt választod. Ne azon morfondírozz, hogy mi hiányzik belőled; inkább azt lásd meg, hogy mennyi minden megvan benned. Ha észreveszed, hogy mennyire klassz vagy, az ítélkezés és a bírálat háttérbe szorul. Ezzel a módszerrel megtörheted az „ítélkező gépezet” lendületét, amiben ugyanazokat a köröket futottad újra meg újra.

5Nézd a dolgok vidám oldalát. A nevetés gyógyít. Ha nevetsz, nehéz túl komolyan venni a dolgokat és mindent sötét színben látni. A nevetés segít észrevenni a könnyedséget és a humort mindenben. Nevess minden hülyeségen, amibe belegabalyodtál, és elveszti fölötted a hatalmát. És amint nem táplálod tovább az aggodalmaddal, meg is tud változni.

6Vedd körül magad boldog emberekkel. Ha a környezetedben lévők negatívak és bíráskodóak, ez rád is átragad és úgy érzed majd, mintha ezen kívül nem létezne más. Olyan emberekkel keress kapcsolatot, akik boldogok és hálásak, és téged is arra ösztönöznek, hogy meglásd az élet szépségeit és az örömeit.